Консервативният блок на Меркел печели изборите в Германия

Консервативният блок на федералния канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз, печели изборите за Бундестаг в Германия с 32,5 на сто от гласовете, предава ТАСС.

На второ място е Социалдемократическата партия с 20 процента. За социалдемократите днешният резултат е най-лош в цялата история на партията. Трета е дебюдиращата „Алтернатива за Германия” с 13,5 на сто. След четири години в Бундестага се връща Свободната демократическа партия (СвДП), която неочаквано събра около 10,5 на сто от гласовете. „Зелените” също демонстрираха висок резултат – те имат подкрепата на 9,4% от избирателите, а Лявата партия – на 8,9 на сто.

За пръв път от 1953 в Бундестага ще бъдат представени шест партии. Възможни са само два варианта за формиране на управляваща коалиция – „Ямайка” (блокът ХДС/ХСС, свободните демократи и „зелените”) и „голяма коалиция” (блокът ХДС/ХСС и СДПГ). СДПГ обаче призна поражението си и вече обяви, че минава в опозиция. „Алтернатива за Германия” отсега нататък става неформален лидер на опозицията в Бундестага, каза лидерът й Александър Гауланд.

Предварителните официални резултати от федералната избирателна комисия ще бъдат оповестени тази нощ. Бъдещето на ФРГ имаха право да определят 61,5 млн. избиратели. Това е малко по-малко отколкото преди 4 години. За пръв път право на глас имаха 3 млн. германци.

Подобни

Leave a Comment

four × 1 =