Консултации за бременни по повод Световната седмица на кърменето в Шумен

По повод Световната седмица на кърменето Регионална здравна инспекция – Шумен съвместно с Център за майчино и детско здраве стартират кампания с дни на отворените врати.

Всички бременни и майки могат да посетят Центъра на ул. „Калоян“ №1, от 1 до 3-ти август, от 09,00 ч. до 16,00 ч., където съвместно с РЗИ ще се проведе консултация с демонстрация на кърменето и раздаване на здравно-образователни материали.

На участниците ще бъдат предоставени информационни материали, свързани с кърменето, здравословното хранене на бременната жена и кърмачката.

Популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата е основната цел на инициативата. Световната здравна организация силно препоръчва новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до 6 месечна възраст и да продължават да приемат такава заедно с допълнителна храна (на по-късен етап) най-малко до първата година от живота си.

За да се постигне тази цел, на младото семейство трябва да се осигури силна подкрепа, както от медицинските професионалисти, така и от семейството, обществото, работното място и медиите.

Кърмените бебета боледуват по-малко, понеже кърмата предава на бебето майчините антитела срещу болестите. Кърмените бебета са защитени в различна степен срещу голям брой болести като пневмония, ботулизъм, бронхит, стафилококови инфекции, инфлуенца, отити и шарка. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека.

Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.Освен това майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специално композирана да се бори с болестите, на които детето също е изложено.

Снимка: nhs.uk

 

 

Подобни

Leave a Comment

one × 2 =