Красимир Вълчев: 20% увеличение на учителските заплати е заложено в следващият бюджет

20% увеличение на учителските заплати е планирано в следващият бюджет. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев в ефира на БТВ.

Минималната учителска заплата става 920 лв., средната брутна – 1300 лв., което е чисто между 1000-1100 лв., допълни той.

Красимир Вълчев посочи, че има липса на учители по информационни технологии, английски език, ресурсни учители, информатика, физика и математика. “Обсъждахме нови мерки за привличане на млади хора, инвестираме не само в 18-годишните, но и в 25-30-годишните”, каза той. „Имаме необходимост от обща подкрепа за всички учители, за да направим тази професия по-уважавана и да накараме повече млади хора да се включат в нея, затова планираме общо увеличение. В системата имаме и диференцирано заплащане, имаме и система за кариерно развитие в зависимост от резултатите”, добави Красимир Вълчев.

Министърът подчерта, че няма единен критерий за оценка на представянето на преподавателите, на базата на който да могат да се дават по-големи заплати според заслугите. “Дори образователните резултати на учениците невинаги са критерий”, допълни той.

 

Снимка: БТВ

Подобни

Leave a Comment

9 + 17 =