Кръстоносците на Владислав Ягело щурмуват Шуменската крепост на 23 септември

 

Пето издание на историческата възстановка по превземането на Шуменската крепост от войските на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския воевода Януш Хуняди през 1444 година, ще се проведе на 23-ти този месец. Последното издание на „Доблест и слава“ бе  през 2011 година. Този път обаче Община Шумен е взела решение възстановката да прерасне в своеобразен фестивал. Това каза на брифинг днес зам.-кметът Найден Косев. Основната цел е да се популяризира Шуменската крепост като туристически обект, както и да се поддържа жив интересът към историята у подрастващите.

Бойните действия по превземането на крепостта започват в 11:30 часа на 23 септември.  Час по-рано пред твърдината ще се проведат демонстративни сражения.

От българска страна участие ще вземат клубове на Национално дружество “Традиция” и други родолюбиви формации.

Клубове по възстановки от Чехия и Ръмъния са потвърдили вече участие. Тези дни се очаква и потвърждение от спахиите от университета в Сивас, Турция. Това обяви Красимир Савов, който е сценарист на спектакъла.

Ден по-рано ще бъде изграден лагер на поляната до бившата детска градина, който ще отразява изцяло средновековния бит и култура. Посетителите ще имат възможност да се върнат назад във вековете и да опънат тетивата на лък, да изпробват костюми, да наблюдават изработка на средновековно снаряжение, да опитат храни, типични за европейския 15-ти век и т.н.

Този първи лагер е дело на „Авитохол“ – Варна. Майсторът на стрелбата с лък от кон Димитър Труканов, ще направи зрелищни демонстрации пред публиката. Не пропускайте!

Подобни

Leave a Comment

2 × four =