Куриери-измамници обикалят счетоводни къщи в Шумен

За нов опит за измама с последвал опит за кражба е получен сигнал в Областна дирекция на МВР – Шумен. Случаят е в края на миналата седмица. На стационарен телефон в счетоводна къща в Шумен е получено обаждане от мъж, който се представил за служител на куриерска фирма. Съобщил, че в 16 часа ще достави пратка на адреса. Обаждането леко озадачило служителите в офиса тъй като обикновено получавали смс- и от куриерските фирми за пратки.

Заради това, че получавали по няколко на ден обаче решили, че техен клиент може би ползва услуга на други куриери. Минути преди 16 часа в офиса на фирмата влязъл добре облечен мъж, който обяснил, че има фирма и че иска да ползва счетоводни услуги. Съобщил, че спечелил обществена поръчка за доставка в детски заведения на зехтин, но тъй като не бил от града искал някой тук на място да му движи счетоводството. Мъжът боравел добре с  терминологията, демонстрирал добро материално положение. По време на разговора на домофон звъннал „куриерът“. Питал дали има някой в офиса, за да достави пратката. След това поканил служител да слезе до колата му, за да я предаде. В този момент „бизнесменът“ продължавал да стои в счетоводната кантора. Една от служителките слязла за пратка, но куриерът вече го нямало.

Върнала се в офиса и се досетила, че вероятно става дума за измама. Съобщила на мъжа си, който веднага дошъл на място. При пристигането му в офиса едната от жените му казала, че  установила липса на портмоне със  сумата от 1500 лева, което било в дамската й чанта.  В този момент „бизнесменът“ казал, че видял портмоне и попитал дали не е това, което търсят. То било на съвсем различно място в офиса,  парите били в него.  Мъжът по най-бързия начин напуснал  офиса. При разговор с техни колеги в други счетоводни къщи разбрали, че на още две места в града непознати се опитвали да приложат същата схема.

От ОДМВР – Шумен напомнят на всички, че куриерите носят баджове на съответните фирми, към които работят. Носят достатъчно обозначителни знаци, че са служители към определена фирма, някой са и с фирмени дрехи. Нека служителите в офиси да бъдат внимателни и да не оставят сами непознати хора в помещенията. Ако имат някакви подозрения, че са потенциална жертва на измамници веднага да подадат сигнал на телефон 112.

Подобни

Leave a Comment

11 − eight =