Левите в Шумен почетоха паметта на Еньо Марковски

Днес се навършиха  95 години от смъртта на Еньо Марковски. В негова памет дейци на Българския антифашистки съюз и членове на БСП поднесоха венци и цветя пред паметника му, ситуиран на детска площадка на ул. „Цар Освободител“.

Слово в чест на политика, общественик и наш съгражданин произнесе председателя на БАС Стефан Кузманов. Биографичната справка сочи, че Еньо Жеков Марковски е роден на 9 септември 1873 г. в Шумен. Син е на каменоделец. Завършва „право“ и работи като юрист. Взима участие в Първата световна война като офицер от 10-та беломорска дивизия.

От 1921 г. е народен представител. След преврата от 9 юни 1923 г., при който е свалено правителството на БЗНС, а министър-председателят А. Стамболийски е убит, Марковски е арестуван. Умира в затвора на 11 октомври 1923 г. Погребан е на алеята за бележити личности в шуменското гробище.

Еньо Марковски остава в историята като виден политик от БКП и деец на работническото движение. Името му носи VI основно училище в Шумен, а до 1991 г. в града има и улица „Еньо Марковски“.

Подобни

Leave a Comment

one × four =