Легендарната пианистка от Шумен Милена Моллова с концерт в родния си град

Известната пианистка от Шумен Милена Моллова гостува в родния си град с концерт под диригентството на Калина Василева в четвъртък. Двете дами ще представят мощната и борбена музика на Лудвиг ван Бетовен. В програмата ще прозвучат два великолепни шедьовъра на немския композитор – Концерт за пиано и оркестър № 5 „Императорски“ и Симфония № 7. Концертът ще се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“ от 19,05 часа. Това съобщават от Симфониета – Шумен.

Житейският, както и професионалният път на проф. Моллова са изпълнени със забележителни събития. Тя започва да свири съвсем малка в родния си Шумен. Заминава за София, където живее в интернат за даровити деца. На 13 години дебютира със Софийска филхармония, а на 17 г. със специално разрешение завършва Музикалната академия. Пианистката е сред малцината щастливи български музиканти, изградили се в школите на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Пенка Пелишек. Нейният път към концертния подиум е осеян с успехи, награди и превземане на върхове, както и с много концерти в Европа, Япония, САЩ, Канада.

На легендарното първо издание на конкурса „П.И.Чайковски“ през 1958 г. става най-младия финалист и печели пета награда. Следват още куп отличия. Ярък спомен за проф. Моллова е как в САЩ публиката ръкопляска по време на финалната част на Виенски карнавал от Шуман – нещо недопустимо за класически концерт. В музикалната суматоха проф. Моллова ражда и отглежда три деца, две от които са музиканти.

Внушителният ѝ репертоар включва творби от различни стилове и епохи и се разпростира в широкия диапазон от солистичното и камерно музициране в различни формации до партньорство с камерни оркестри и големи оркестрови състави. Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е изпълнението на цикъла от 32 сонати на Бетовен, представен в голям цикъл от девет концерта – особено значима творческа задача, реализирана от малцина пианисти. Моллова осъществява и два цикъла с пълно интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка – в сътрудничество първо с Дина Шнайдерман, а след това с проф. Георги Бадев.

Подобни

Leave a Comment

two − two =