Ловната дружинка в Каолиново започна сезона с отстрел на 150 кг глиган

На 1-ви октомври в цялата страна бе открит груповия лов на дива свиня за сезон 2017/2018 година. Това е един от най-вълнуващите дни – очакван с нетърпение от всички български ловци.

Още при първото си излизане дружинката на Каолиново успя да повали близо 150 кг глиган. Решаващ се е оказал точния мерник, съчетан с голяма доза хладнокръвие на Орхан Кадиров. За успешния старт на ловния сезон ни разказа Валентин Минчев, член на ЛРД Каолиново и председател на контролния съвет на ЛРС „Станата“ – гр. Нови пазар. По думите му, отстреляното диво прасе не е голямо, но като се има предвид добрата популация в района, най-доброто за авджиите тепърва предстои.

„В нашите ловни райони има екземпляри, които тежат 200-250 кг. Условията ни са идеални – имаме гори и масиви. Успехите ни се коренят главно в грижата за дивеча и целогодишното подхранване“, обясни Валентин Минчев и добави, че авджиите от ЛРД Каолиново подхождат отговорно към развитието на популацията от диви прасета – гърмят по нерезите, но избягват да стрелят по майки с малки прасенца. „Миналата седмица вдигнахме цяла сурия прасета – 3-4 майки с 20 малки, всяко по 15-20 кг. Умишлено нашите са ги пропуснали и не са стреляли. Ако малките останат без майка, то непременно ще станат плячка на чакали“, каза още той.

Още пролетната таксация е показала, че има увеличен запас на благородни елени, сърни и диви свине. Увеличен е запасът и при дивия заек спрямо предходната година. Всичко това се дължи на големите грижи на ловците от дружинките в общините Нови пазар и Каолиново, като се осигуряват годишно над 30 тона царевица, както и друга храна. Биотехническите съоръжения също се поддържат в добро състояние в ловищата.

Бракониерските набези са сведени до минимум, благодарение на провежданите мероприятия от представители на ДЛС „Паламара“, съвместно с полицията и местни ловци.

На 22 септември в село Браничево се проведе втория семеен ловен събор на ЛРС „Станата“ – гр. Нови пазар. Над 450 души са се веселили в многофункционалната зала в центъра на село Браничево, което е едно от най-големите в община Каолиново. Да споделят празничното настроение са дошли председателят на Националната ловно-рибарска организация инж. Васил Василев, кметът на община Каолиново и неговите заместници, директорът на Областното управление на МВР в Шумен Ялчин Расим, както и гости от съседни сдружения.

 

Подобни

Leave a Comment

ten + 20 =