Ловни кучета от Шуменско обраха медалите от работните изпитания край Каолиново

Полигонът край Каолиново отново попадна във фокуса на ловджии и кинолози от цялата страна, приемайки този път работни изпитания на ловни кучета от всички породи, за работа по дива свиня. Надпреварата, която се проведе вчера, на 1 април, но изобщо не бе на шега, премина по правилата на Национален клуб „Българско гонче“. Организатор бе ЛРД – Каолиново, със съдействието и помощта на ЛРС “Станата” – Нови пазар и под патронажа на община Каолиново. Това съобщи за СтрелаБГ Валентин Минчев, член на дружинката и председател на контролния съвет на ЛРС „Станата“.

В изпитанията се включиха общо 37 кучета от цялата страна, от породите – Германски ягтериер, Българско гонче, Балкански гончета, Посавски гончета, Трицветни гончета, Български барак, Руска пегая и Лайка и др. Организаторите ги разделиха в две възрастови групи – до две години и над две годишни кучета. Самите изпитания преминаха на два етапа, при добра организация и без сериозни инциденти.

След приключване им, съдийската комисия отчете, че от общо 37 ловни кучета участвали в работните изпитания, издържали „тестовете“ успешно са едва 15 от тях. Интересното в случая, е че основно четириноги от област Шумен обраха медалите и първите места.

КЛАС – “Млади” – до две годишни кучета:
1 место – ловно куче Горчо на Исмаил Юсмен от с.Войвода , обл. Шумен с 132.5 точки.
2 место – ловно куче Арас на Бирол Ехлиман от с.Калино , обл. Шумен с 112 точки
3 место – ловно куче Мечо на Себайдин Исмаил от с.Друмево , обл. Шумен с 111 точки.

КЛАС – “Открит” – над две годишни кучета:
1 место – ловно куче Томи на Ерджан Кадир от с. Калино , обл. Шумен с 132.5 точки
2 место – ловно куче Джони на Красиян Недков от с.Камен , обл. Велико Търново с 128.5 точки
3 место – ловно куче Арап-Караборун на Исмет Исмаил от с. Студеница , обл. Шумен с 126.5 точки

Победителите си тръгнаха с купи, медали, храна за четириногите, и много удовлетворени от положения труд на организаторите. Наградите им връчиха кмета на общ. Каолиново Нида Ахмедов, председателя на ЛРД – Каолиново Шенол Кязимов и съдията на изпитанията Сейхан Мухарем.

Председателят на ЛРД – Каолиново връчи благодарствени грамоти на кмета на общ. Каолиново и председателя на УС на СЛР “Станата” Нови пазар , за оказаното съдействие при организирането на изпитанията. Стотици хора от близо и далеч дойдоха да наблюдават атрактивните изпитания, но внезапния дъжд прогони голяма част от тях.

Есента обаче град Каолиново ще приеме киноложка изложба на кучета от породата Български барак, след което са планирани и изпитания на четириногите.

Подобни

Leave a Comment

16 − three =