Любомир Христов към посланика на Чехия: Индустриалното развитие е приоритет на управлението ни

Кметът на Шумен се срещна в ранния следобед днес с посланика на Чешката република в България, информира общинската администрация. Н.Пр. Душан Щраух е в Шумен по покана на Любомир Христов, за да се запознае с Индустриалния парк и с условията, които той предлага на инвеститорите, за да изградят в него свои производства

В срещата участваха и Емил Кимак (Emill Kimak), представител на фирма SOR Libchavy за България и Индржих Худи (Jindřich Chudý), който отговаря за международните контакти.  Чешката СОР Либхави е производител на модерни автобуси, тролейбуси и електробуси.

„Търгуваме със Словакия, Унгария, Полша, прибалтийските държави, Русия, Исландия, Фарьорските острови, но към момента България е най-интересният пазар за нас. Вече работим със Стара Загора и Сливен“, обясни Индржих Худи.

По време на срещата Любомир Христов посочи, че индустриалното развитие на Шумен е един от приоритетите в управленската програма на неговия екип. 17 са вече инвеститорите в парка само за две години. Със сигурност обаче най-важно е мнението на предприемачите, затова е добре, че посланикът е на посещение заедно с представители на бизнеса, каза още Христов.

След срещата той предложи заедно да посетят шуменския индустриален парк и да се убедят сами във възможностите, които предлага. Любомир Христов и посланик Щраух разговаряха и за доброто партньорство между общината и Чешкия културен център.

Кметът припомнил, че повече от 15 години Регионалната библиотека в Шумен и Народното читалище „Добри Войников-1856“ работят по съвместни проекти, организират изложби, представят чешки и български автори и филми. Душан Щраух предложи изложбата „Българските чехи“ да гостува и на Шумен.

Тя разказва за дълбоките корени на българо-чешкото приятелство и за първите чехи, които идват тук и помагат за укрепването на българската държава след Освобождението.

Кметът Любомир Христов покани посланика на Чехия отново да посети града ни и в знак на приятелство му подари плакет с пожелание за здраве и дълголетие.

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

15 + 17 =