Любомир Христов: Няма да започне изграждането на завод в Дивдядово докато не сме сигурни, че е безвреден за околната среда

„Няма да започне изграждането на завод за преработка на битови отпадъци край кв. „Дивдядово“ преди да сме сигурни на 100%, че той няма да вреди на околната среда“, категорично заяви кметът Любомир Христов на провелата се днес пресконференция.

Той напомни още веднъж, че предстои инвеститорите да запознаят всички заинтересовани страни с проекта  и технологията, с която ще работи завода. Именно тази технологията за преработка на отпадъци е била представена от инвеститорите и в Министерството на околната среда и водите, от където е получила висока оценка.

Прогнозира се в завода да постъпят за преработката около 105 000 тона неопасни битови отпадъци от Шуменска област. Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на около 30 млн. евро, с които ще се реализира първи етап на проекта, където се включва и линия за производство на пелети за износ в Германия.

Зам.-кметът по строителство и благоустройство инж. Боян Тодоров допълни, че ако не бъде изграден завод за преработка на отпадъци до 6 – 7 години ще има криза със сметта, защото ще бъде изчерпан капацитета на регионалното депо в кв. “Дивдядово”.

Подобни

Leave a Comment

two × three =