Любомир Христов: Шуменци очакват от нас дългосрочно решение на проблема с питейната вода

Изправени сме пред необходимостта да вземем разумно и дългосрочно решение за осигуряване на питейна вода за шуменци. Затова трябва да се доверим преди всичко на експертното мнение, да се опрем на резултатите от проучванията на експертите и те да ни дадат най-доброто решение, а не да се хвърляме импулсивно в една или друга посока, без да сме наясно какъв ще бъде ефектът от нашите действия.  Така кметът Любомир Христов коментира днес пред журналисти опитите да се действа импулсивно в някаква степен по отношение на местните алтернативни източници.

„Като оставям настрани факта, че тази година ще започне изграждането на пречиствателна станция за питейна вода и на довеждащия водопровод, нещо което, всеки шуменец вече е научил чрез вас медиите, искам да обясня какво е направила общината във връзка с търсенето на алтернативи за водоснабдяване. И така, надявам се, да успокоя гражданите, че по въпроса се работи и то не от вчера и днес. Сключихме договор със софийска фирма, която стартира проучването на възможностите за алтернативно водоснабдяване от подземни източници, става дума за всички дълбоки кладенци на територията на общината. Това не може да стане обаче толкова бързо, колкото ни се иска. Сключен е договор и с разградска фирма за проучване на възможностите за доизграждане и реконструкция на Водоснабдителната система „Дунав“, като тук с приоритет ще се работи върху връзката за Шумен,“ каза на брифинг с журналисти днес кметът Любомир Христов.

На брифинга присъства и зам.-кметът Боян Тодоров. По думите му, проучват се и двете възможности, но по-сигурен и с дългосрочен ефект е вариантът от системата „Дунав“. Още повече, че процесът по възстановяване на кладенците и за доизграждане на системата „Дунав“ ще отнеме еднакво време. „Аз също смятах в началото, че ще бъде лесно с дълбоките сондажи, но се оказа, че в по-голямата си част те са разрушени, няма захранване, нямат помпи, други вече са чужда собственост, трети нямат достатъчен дебит. Освен това процесът ще бъде дълъг, доста скъп и при това не достатъчно ефективен,“ обясни Боян Тодоров.  Той също увери шуменци, че въпросът за водата винаги е стоял пред ръководството на общината като първостепенна задача. Той припомни, че общината възстанови кладенците, от които да се черпи вода за поливане на градините и парковете и за миене на улиците, за да прекъсне порочната практика от преди години това да става с питейна вода. Производствените предприятия също трябва да възстановят кладенците си за промишлени нужди. Това ще освободи допълнителни количества от яз. „Тича“.

По време на брифинга кметът Любомир Христов коментира още, че през годините ВиК-Шумен се е управлявало недалновидно и  за съжаление, не е имало добри стопани. „Как иначе да си обясним факта, че дълбоките сондажи в Разградско и Търговищко са запазени, а в Шумен са унищожени“, попита кметът.

Освен това става ясно, че като търговско дружество то е работило преди всичко за собствените си икономически интереси, без да се съобразява с интересите на гражданите и да си дава сметка до какви проблеми може да доведат подобни действия. Имало е изгода всички потребители да се снабдяват с вода от един източник и от един водопровод. Времето ни показва сега обаче, че тази практика е недалновидна и трябва да бъде преустановена. „Затова и моето мнение, изразено пред министър-председателя, беше ВиК-дружествата да стана отново държавни и да се изработи единна държавна политика във водния сектор. Надявам се, че със създаването на държавния ВиК-холдинг това ще се реализира,“ каза още Христов.

Подобни

Leave a Comment

18 − 7 =