Л. Христов: Честит 24 май – Ден на българската просвета, култура и писменост

Уважаеми съграждани,
На 24 май честваме великото дело на светите братя Кирил и Методий. Обръщаме се към нашето духовно начало, поставило основите на българската държавност. Прекланяме се пред подвига на първоучителите и пред словото, което ни е формирало като нация и ни е съхранило през вековете.

24 май е най-обичаният български празник и много специален за всеки от нас. Шумен е най-красив на този ден и със сигурност ще ни липсват усмихнатите лица на децата, гласовете на учениците, стихотворенията, вълнението, песните, цветята и пъстрите празнични шествия. Сигурен съм обаче, че ги ние носим дълбоко в сърцето и в спомените си.

Затова нека на празника на българската писменост и култура отново да отправим думи на признателност към нашите учители, които учат децата ни и се грижат за тяхното родолюбиво възпитание. Да помним безсмъртния стих на Стоян Михайловски „Народността не пада там, дето знаньето живей!“ и да благодарим на всички съвременни будители, които вдъхновяват младите хора и помагат за духовното израстване на нацията. Да изразим нашето уважение към академичната общност и да се преклоним пред таланта на българските творци, които във всяко време са били нашите истински духовни водачи.

Любомир Христов, кмет на община Шумен

Подобни

Leave a Comment

five × 4 =