Маестро Свилен Симеонов – диригент на оркестър Симфониета „София” ще гостува в Шумен

На 24 ноември от 17:30 часа в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува маестро Свилен Симеонов – диригент на оркестър Симфониета „София”, най-проспериращият в момента български диригент зад граница. Съпътстващи прояви на вечерта са музикални изпълнения на Ралица Петкова – солист в оркестър Симфониета „София” – цигулка, и изложба живопис и графика на Борис Симеонов, ученик в Национално музикално училище „Любомир Пипков”.

 Събитието е по инициатива на СНЦ „Мисия Култура” и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” и е поредното в инициативата срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.

Маестро Свилен Симеонов завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Учи дирижиране в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и специализира дирижиране във Виена при проф. Салватор Конде. Диригентската му кариера преминава през Оперно-филхармоничното дружество в Бургас, където е музикален мениджър и диригент. От 2003-та е постоянен диригент на оркестър „Симфониета „София” и втори диригент на Виенската оперетна сцена (Operettenbühne Heinz Helberg). Гастролира в редица страни на Европа, Азия и Америка и в момента е един от най-проспериращите български диригенти зад граница. Едновременно с диригентската си работа маестро Свилен Симеонов преподава и води курсове и майсторски класове в София, Сеул – Република Корея, Ханой – Виетнам, Солун и Птолемейда – Гърция, Янгстаун – САЩ.

Маестро Симеонов е носител на наградите: награда на БНР „Музикант на годината” (1999) с оркестър „Симфониета „София” за активна концертна дейност;  „Кристална лира” (2001) с оркестър Колегиум Музикум „Банкя”  за високи художествени постижения в областта на музикалното изкуство;  „Златна лира” (2007) с оркестър „Симфониета „София” за високи художествени успехи и по повод 35-годишния юбилей на оркестъра, както и „Златна лира” (2012) на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за високи художествени постижения.

Снимка: Симфониета „София”

 

Подобни

Leave a Comment

nine − two =