Майка от Шумен прегърна недоносеното си бебе в Световния ден на кенгуру-грижата

39-годишната Галена Илиева бе единствената майка от Шумен, която днес, в Световния ден на кенгуру-грижата, прегърна своето недоносено бебе по метода „кожа-до-кожа“. Малката Яна е родена на 27 април 2018г., в 35-та гестационна седмица на бременноста, с тегло едва 2, 580 кг. Била е в кувьоз и на апаратна вентилация в Неонаталогичното отделение на МБАЛ – Шумен, но утре ще бъде изписана и ще се прибере у дома. Това разказа за СтрелаБГ Емилия Чапкънова, координатор на Фондация „Нашите недоносени деца“ за област Шумен.

Фондацията отбелязва за втора поредна година Световния ден на кенгуру-грижата, обединявайки усилията на родители, лекари и психолози в популяризиране на ползите и значимостта от практикуването на този метод. Световната здравна организация дефинира тази практика като грижа за недоносеното дете, осъществявана чрез допир кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен етап. Научните изследвания доказват, че практикуването на кенгуру-грижа дори за 2 часа на ден дава огромно отражение не само върху моментното състояние на детето, а също така по отншение на развитието му в дългосрочен план.

Част от доказаните ползи за бебето от метода кожа-до-кожа са: регулиране на телесната температура, стабилизиране на сърдечната и дихателната честота, подобряване на сукателните умения, стимулиране на психомоторното развитие. При майката кенгуру-грижата намалява чувството на депресия от преждевременното раждане, а също така и спомага за развиването на родителски умения.

Не са много обаче отделенията в страната, които практикуват този метод, но занапред ще стават все повече.

Струва си да припомним, че когато през 1978 г. кенгуру-грижата възниква в Богота, Колумбия, първоначално тя не е някаква иновативна и модерна практика, а по-скоро е ход на отчаянието. Поради липсата на достатъчно кувьози и медицинска апаратура, лекарите са направили това, което хилядолетия наред преди това майките са правили са недоносените си бебета – инстинктивно са ги поставяли върху голата кожа между гърдите си, завързвали са ги там и така все пак някои от тях са успявали да укрепнат достатъчно, преодолявайки многобройните рискове и проблеми на преждевременното си раждане.

Подобни

Leave a Comment

one × 4 =