Максим Ешкенази с концерт в Шумен

Прочутият диригент Максим Ешкенази гостува в Шумен с концерт този четвъртък. Въпреки, че живее и работи в Калифорния, Максим Ешкенази често се връща в родината, но покрай ангажиментите със създадената от него образователна програма Фортисимо, не успява да зарадва шуменската публика с изява. На 29 ноември от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ ще поправи този пропуск с уникално събитие-концерт. Специално за него, Максим е избрал да покани в България своите колеги от САЩ цигуларя Адам Милстейн и композитора Роджър Пшитулски. В концертната програма ще чуете световната премиера на творбата „Магеланово небе“ от Пшитулски, в която е вплетена българската песен „Облаче ле бяло“. Виртуозният млад цигулар Адам Милстейн ще изпълни романтичния Концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух, а Максим ще поднесе на публиката „най-класическата“, както я нарича, Симфония № 5 от Бетовен. Кой не е чувал прочутите 8 начални тона на симфонията, с които „съдбата чука на твоята врата“? Съдбоносен, драматичен или завладяващ – не пропускайте концерта този четвъртък в зала „Проф. Венета Вичева“.

Определян като изгряваща звезда сред съвременното поколение млади диригенти, Максим Ешкенази е описван още като „енергичен и интелигентен” музикант, който дирижира с „пълна увереност и проницателност”. Вестник „Лос Анжелис Таймс” го нарича „харизматичен и вълнуващ”. Той е единственият в семейството цигулари Ешкенази-Пантелееви, който решава да провери колко тежи диригентската палка. Брат му Хари, баща му Хари-старши и братовчедите му Мартин и Веско Пантелееви са успешни виртуози на цигулката. От 2008 г. Максим Ешкенази е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony и музикален директор и диригент на Колбърнския камерен оркестър и на Колбърнския симфоничен оркестър в Лос Анджелис.

Младият цигулар Адам Милстейн е работил заедно с артисти и диригенти като Сара Чанг, Джеймс Еннес, Квартет Калидоре, Международен съвременен ансамбъл, Лудвик Морол и Робърт Спано. През март 2018 Милстейн участва в турне из САЩ заедно със Сара Чан. В сътрудничество с нея, той участва в специална програма в Харис Хол на музикалния фестивал в Аспен. Европейският дебют на Адам Милстейн се осъществява под палката на Маестро Максим Ешкенази в България.

Подобни

Leave a Comment

four + seventeen =