Малката Рая от Шумен има нужда от средства, за да може да проходи

Това е Рая. Тя е почти на 5 години, но нейната история започва много преди да се роди. Дълго чакано и силно желано, малкото човече бърза да се появи на бял свят и го прави два месеца преди термина. На 27 февруари се ражда, но тежи едва 1680 гр. След месец прекаран в болничното заведение, Рая е готова да излезе от кувьоза и да се прибере у дома. Тя расте, наддава, усмихва се и дарява с щастие всички около себе си. През септември 2014 г. обаче семейството й се изправя пред поредното си изпитание. Рая получава диагноза – Детска церебрална парализа, спастична диплегия на долните крайници.

От този момент започва нова битка. Рая започва да посещава редовни рехабилитации, прави упражнения и се бори за всяка своя крачка с усмивка. Резултата след дългогодишна рехабилитация е задържане на самостоятелен изправен стоеж около минута, пристъпва 1-2 крачки , но губи баланс и пада. За щастие лекари от САЩ обещават, че Рая ще може да ходи сама и да се придвижва във всякаква среда. Надеждата се крие в метода на Селективната дорзална ризотомия (Selective Dorsal Rhizotomy – SDR). Операция, чрез която се прекъсват нервите в гръбначния стълб, отговорни за причиняването на парезата. По този начин тя се премахва трайно.

Процедурата ще бъде извършена в болница Saint Louis Children’s Hospital, където от години това лечение се прилага успешно на деца от цял свят. Рая вече е получила одобрение от екипа, а операцията й е планувана за октомври 2018 г. Единствената пречка обаче е непосилната сума от 46 245 долара за интервенцията и около 15 хил. долара за престой и самолетни билети. След процедурата Рая трябва да остане в Сейнт Луис, Мисури един месец под лекарско наблюдение и за рехабилитация.

Център Фонд за лечение на деца в чужбина не одобри операцията на дъщеря ни и отказа да отпусне тази сума. Затова сега семейството й разчита на вашата помощ. Майка на малката Рая е Емилия Чапкънова – координатор на фондация „Нашите недоносени деца“ за Шумен. Тя е инициатор и организатор на кампанията „Благотворително събиране на пластмасови капачки за МБАЛ-Шумен“. През октомври 2017 година със средства от кампанията Неонаталогичното отделение получи нов пулсиксометър. Кампанията продължава и към момента.

Дарителска сметка: Прокредит банк- BIC: PRCBBGSF IBAN: BG59PRCB92301047321718 – Рая Николаева Колева.

Ако имате желание да й помогнете чрез paypal: help.raya@hotmail.com. Скоро ще има ДМС номер, на който може да изпращате смс за каузата на Рая.

Подобни

Leave a Comment

three × five =