Малчугани от ДГ „Пролетна дъга“ пресъздадоха обичаи на Гергьовден, Хъдърлез или Едърлезe

С празника „Заедно празнуваме под дъгата“ децата от детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен пресъздадоха обичаите на Гергьовден. Събитието е организирано от Община Шумен и се проведе в рамките на проекта „Взаимодействие с общността, фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Гергьовден, Хъдърлез или Едърлезe празнуват българи, турци и роми.

Празникът се свързва със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите и нивите се раззеленяват, разказаха участниците в тържеството. Деца и родители се включиха заедно в танцови драматизации, посветени на Гергьовден. Облечени в народни носии момчета и момичета връзваха живи цветя и здравец с цветни конци и ги поставяха в менчета. Малките танцьори от ансамбъл „Пъргавелче“ и бивши възпитаници на детската градина също бяха част от празника. За финал под звуците на песента „Люлка се люлее“ имаше и пъстри Гергьовски люлки. В двора на детската градина с много песни, танци и стихчета малчуганите пресъздадоха народните обичаи на всеки един от етносите. Така те показаха, че българи, турци и роми могат да живеят и празнуват заедно, независимо от различната си етническа принадлежност.

Веселото празнично настроение те успяха да предадат на родителите и гостите, които присъстваха на празника. В обръщението си към публиката директорката на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева разказа, че Гергьовден, Хъдърлез и Едърлезe имат много еднакви символи и се празнуват почти по един и същ начин, макар и на различни езици. „Празнува се за здраве, за това, че природата се пробужда, а ние сме ги обединили, защото в нашата градина има от всички етноси. Всички хора сме еднакви и за това и празниците ни сближават.“

Тя обясни, че всяка година за отбелязването на Гергьовден се подготвят старателно всички групи – децата пеят песни, учат стихотворения, играят народни игри и всичко това се върши заедно с техните родители, тъй като Гергьовден е много тачен в градината. “Събират се билки и се късат букови клонки, с които се закичват домовете за здраве и берекет на нивите и животните. Готви се агнешко месо, правят се и гергьовски люлки, където момците люлеят момите, а после започват и веселбите. Това е българската традиция и учим децата си да я продължат”, обясни Павлина Янева, баба на две бивши възпитанички на детската градина. Валя Миткова от ромски произход, майка на едно от децата, сподели, че няма разлика между българската и ромската традиция.

„Всички се веселим заедно. Излиза се сред природата, хапва се, пийва се, пече се агне и се събират билки“. В края на тържеството ръководителят на екипа по проекта „Взаимодействие с общността, фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ Христина Баева поздрави участниците. По време на събитието бяха връчени награди на авторите на най-добрите творби от конкурс за детска рисунка. 25 деца получиха комплект с пособия за рисуване.

Подобни

Leave a Comment

1 × 3 =