Марашките орехи са били премахнати заради безопасността на хората

Над 40 орехови дървета от село Мараш са били премахнати по молба на селската кметица, обяви кметът на Шумен Любомир Христов на днешното обществено обсъждане за зелената система след повдигнат въпрос от страна на общинския съветник Добромир Драев.

„Кметицата подаде жалба, че през зимата клоните на орехите се чупят, падат и пречат на шофьорите. Общинската администрация е изпратила писмо до директора на РИОСВ Евелина Шишманова с искане за становище относно необходимостта от извършване на ОВОС за премахване на орехови дървета по пътя за село Мараш”, обясни Любомир Христов.

В писмото е било посочено, че е създадена комисия, която е направила оглед на място. Констатацията на комисията е, че ореховите дървета са над 50-годишни, изгнили, с пробити стъбла от удари на превозни средства, със суховършия и опасност от падащи клони, които създават предпоставки за инциденти по пътното платно. Становището на всички членове на комисията е за незабавно премахване на дърветата.

В отговор на писмото на общинската администрация директорът на РИОСВ – Шумен г-жа Евелина Шишманова посочва, че премахването на дърветата по главния път за село Мараш не е свързано с промяна на предназначението на земята, поради което няма основание за извършване на ОВОС по реда на Закона за опазване на околната среда.

Той коментира и, че вече има новата тенденция да не се садят дървета близо до пътя, защото се създават предпоставки за птп-та. За пример посочи и един от главните пътни участъци край Велико Търново, където също са били премахнати всички дървета в близост то шосето, за да се избегнат катастрофи.

 

 

Подобни

Leave a Comment

six − six =