Масирано залесяват с тополи и цер в ДЛС – Паламара

Нови гори, на площ от 70 декара, ще бъдат залесени тази есен в Държавно ловно стопанство -Паламара. В землището на Каолиново трябва да изникне гора от 1 575 тополи, а в покрайнините на село Пет могили ще бъдат залесени  30 015 фиданки от вида цер, информира СИДП.

„По финансов план тази година трябваше да залесим 50 декара с топола и 20 декара с цер. Заради обилните дъждове през лятото не можахме да изпълним изцяло почвоподготовката за тополовата култура, но въпреки неблагоприятните условия до края на месец ноември в стопанството ще има 70 декара нови гори“, обясни директорът на ДЛС-Паламара инж. Севен Башлъ.

Той допълни, че съотношението топола/цер ще бъде обърнато в полза на втория дървесен вид, но заложените по план декари ще бъдат залесени.

ДЛС-Паламара е на първо място по създаване на нови гори сред стопанствата от област Шумен. Всички дейности се извършват от работниците на териториалното поделение, а дръвчетата които ще бъдат залесени са отгледани в разсадниците на ДГС-Шумен и ДГС-Търговище.

Подобни

Leave a Comment

eighteen − 5 =