Цялостно ремонтират спешното отделение в МБАЛ – Шумен

С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на спешната медицинска помощ в България по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

237 обекта от системата на спешната медицинска помощ в цялата страна ще бъдат обхванати от предвидените по проекта дейности, които включват ново строителство, реконструкция, ремонт, преустройство, подобряване на достъпа за лица с увреждания до сградите и на прилежащото околно пространство.

Финансовата помощ, която ще бъде отпусната, обхваща и МБАЛ-Шумен. Вече има изготвен проект за реконструкция на спешното отделение, съобщи за СтрелаБГ изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Димитър Костов.

“Всички процедури са преминали вече. Имаме разрешение за строеж, което е подадено в Министерството на здравеопазването и чакаме от там да придвижат самата процедура. Проектът е много голям. Включва отремонтиране на сегашните помещения на Спешна помощ, ще се разшири площта на цялото отделение с много кабинети, зали и помощни помещения”, добави д-р Костов.

Директорът загатна пред наш репортер, че има още много хубави идеи за бъдещето на болничното заведение, но всичко се случва много трудно, защото всички отделения имат нужда от реформи.

В национален мащаб ще бъдат купени 400 съвременни линейки с оборудване и апаратура, отговарящи на Медицинския стандарт „Спешна медицина“ и на най-добрите европейски практики и изисквания за своевременност, достатъчност, качество и безопасност.

Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е с голяма обществена значимост и е един от най-мащабните и важни по оперативната програма.

Изпълнението му ще осигури подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността на медицинската помощ и за осигуряването на равнопоставен достъп до качествена медицинска помощ.

Подобни

Leave a Comment

twelve − 8 =