МВР напомня за основните правила за пътна безопасност при зимни условия

Във връзка с усложняване на пътната обстановка от МВР  напомнят за някои основни правила за пътуващите. За да не попаднете в бедствена ситуация избирайте по маршрута си само пътища за които имате информация, че се почистват с приоритет.

По време на пътуване спазвайте изрично указателните знаци и не навлизайте в проходи, пътища или участъци от тях, които са затворени за преминаване по време на зимния сезон. При рязко влошаване на пътната и метеорологична обстановка преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място.

Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на Пътна полиция или на пътните служби чрез телефон 112. Завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила в случай на затъване в навявания от сняг. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне – гасете го периодично. Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за този период, преди евентуално пътуване:- гуми за зимни условия, вериги за сняг,въже, лопатка, фенерче и достатъчно гориво.

Облечете се с подходящо за сезона облекло. Вземете със себе си вода, пакетирана храна и медикаменти. Заредете добре батерията на мобилния си телефон.При обилен снеговалеж , виелици и заледявания обмислете добре колко е наложително пътуването ви и с какво да се придвижите! В такива случаи е препоръчително да се използва железопътен транспорт – там, където е възможно. Информация за бедстващи хора подавайте на тел. 112, като съобщите местоположението си, броя на хората в превозното средство, тяхната възраст и физическо състояние.

Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация.

Подобни

Leave a Comment

nine + twenty =