МВР: Телефонни измамници отново атакуват в Шумен и Велики Преслав

Няколко съобщения за опити за измами са получени в дежурната оперативна част на ОДМВР- Шумен. Част от получените сигнали са за  Велики Преслав, измамници атакуват по телефона и в Шумен. Сценариите, по които се опитват да мамят са няколко. По телефона мъже и жени се представят за медици. Съобщават , че близък на семейството е пострадал при инцидент и е необходима известна сума за лечението му. Искани са между 10 000 и 15 000 лева.

Следва второ обаждане, в което мъж се представя за полицай и казва, че са засекли обаждане, в което става дума за измама. Съобщават на хората, че трябва да съдействат и да оставят исканите от измамниците пари на местата, които им  бъдат посочени. Когато измамниците приближат да ги вземат полицаите ще им направят капан и ще ги задържат на място. В друго обаждане мъж се представил за следовател и казал, че член от семейството има проблем. За целта трябвало да бъде предадена известна парична сума и проблемът ще бъде решен.

Молим хората да не се доверяват на непознати по  телефона. Да не дават свои данни, да не съобщават къде живеят и с какви парични суми разполагат. В никакъв случай да не хвърлят през тераси и прозорци пари, искани им за „съдействие” от полицията. Когато непознат им иска парична сума по телефона под какъвто и да е предлог и форма, е сигурен белег, че става въпрос за измама.

Подобни

Leave a Comment

ten + five =