МВР Шумен: Бъдете внимателни, ако ви предстои пътуване преди или след празниците

Натовареното движение и интензивния трафик преди и по време на празничните и почивни дни преди Коледа и Нова година създават предпоставки за пътни инциденти. Припомняме на водачите и пешеходците, че слабо осветени улици и участъци в населените места, потегляне на път с неподходящо зимно оборудване за автомобилите, неправилното движение и пресичане на пешеходци  на нерегламентирани места повишават рисковете от инциденти.

Шофирането с превишена скорост,  след употреба на алкохол или наркотични вещества са най-честата причина за злополучни пътни инциденти. Ето защо ви припомняме, че трябва да изберете подходящо време за път, особено на дълги разстояния. Добре е да пътувате в светлата част на денонощието. При усложнена зимна обстановка и ако не е крайно наложително отложете пътуването. Автомобилът ви трябва да бъде подготвен и напълно оборудван. Прегледайте изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло.Не потегляйте с износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана трябва да е възможно най-опитният водач. Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково.
Ако след празничната вечер вземете решение Вие да управлявате автомобила, не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.
В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на телефон 112 за взимане на допълнителни мерки.
Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Ако превозвате деца, използвайте задължително  обезопасителни системи.

 

 

Подобни

Leave a Comment

eighteen + 12 =