Медали за отбора на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ от финалите на „Роботика за България“

С медали и много награди се прибраха учениците от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ след оспорвана и изключително равностойна надпревара във финалното състезание по програма  „Роботика за България“. Това съобщи за СтрелаБГ един от ръководителите на отбора – инж. Недялка Йорданова. Състезанието се проведе вчера в гр. София и се организира по идея и инициатива на SAP Labs България в партньорство с ФРГИ.

Отборът на шуменската гимназия бе един от 24-те, които се класираха за финалите  след проведения през месец май регионален подбор. Отборът на училището бе в състав: Георги Георгиев и Даниел Митич (8 клас), Денис Исметов (9 клас), Стоян Цветанов и Даниел Рачев (10 клас). Ръководители на нашите малки съграждани са инж. Недялка Йорданова и инж. Иван Николов. Като ментор на отбора се включи и Венко Весков (11 клас), бивш участник по програмата. Това е третото издание на програмата, като тази година участваха общо 70 отбора от 32 населени места на България.

Състезателите се надпреварваха в 4 категории: „Робо игра“, „Изследователски проект“, Робо дизайн“ и „Отборна игра“. В направлението „Робо игра“ се проведе надпревара с Lego роботи  в изпълнението на мисии на състезателното поле. В „Отборната игра“ се оцениха уменията на членовете на екипа да общуват помежду си, да си помагат и споделят идеи в състезателния процес.

В направление „Изследователски проект“ отборите представиха пред журито своя проект по тема „Hydro Dynamics”. Нашият отбор се представи най-успешно в категориите „Робо игра“ и „Изследователски проект“. Темата на проекта е „За по-чиста вода“, чрез който нашите ученици предложиха своите идеи и решения за подобряване на чистотата на водата в Шуменския регион. При работата по проекта те се срещнаха с представители на РИОСВ Шумен и ВиК Шумен, посетиха помпената станция на града и пречиствателната станция за отпадни води.

В категорията „Робо игра“ роботът трябваше да изпълнява мисии на състезателното поле като „Воден резерв“, „Шамандура“ и др., като за целта той бе предварително програмиран от нашите ученици.

Програма „Роботика за България“  има за цел да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и е една много добра възможност за развитие на техните творческите способности. Тя се реализира благодарение както на SAP Labs България и ФРГИ, така и на доброволния труд на учителите-ментори в цялата страна.

Подобни

Leave a Comment

eighteen − 12 =