Министърът на културата на Ингушетия на среща с градоначалника на Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов приел днес в кабинета си министъра на културата на Република Ингушетия Марет Газдиева, похвалиха се от общинската администрация.

Поводът за посещението е участието на делегацията в церемонията по откриването на бюст-паметника на известния ингушестки писател Идрис Базоркин в Двора на кирилицата в Плиска. На срещата присъствали и заместник-кметовете Найден Косев, Росица Антонова и д-р. Светлана Маркова.

Министър Газдиева е придружавана от представители на министерството на културата, специалисти в областта на изобразителното, театралното и музикалното изкуство. На срещата присъствали още синът и внукът на писателя Турс Базоркин и Микаел Базоркин.

Кметът Любомир Христов приветствал с добре дошли делегацията в Шумен и ги запознал с историята и развитието на индустрията в града. Той отправил чрез министъра на културата на Република Ингушетия покана към ингушестки танцови и музикални състави да посетят Шумен и да изнесат концерти в новооткритата зала „Арена Шумен“.

Марет Газдиева благодарила и също отправи покана към кметския екип да посетят Ингушетия и да се запознаят с историята и културата на страната. В края на срещата кметът Любомир Христов пожелал на Марет Газдиева успешен мандат и сподели, че се надява сътрудничеството между Шумен и Ингушетия да продължи и занапред.

Христов подарил на министър Газдиева плакет на Мадарския конник, алманах, посветен на индустрията на Шумен и значки на откритата преди дни зала „Арена Шумен“.

Гостите пък върнали жеста към градоначалника с картина и книги на известни творци от Република Ингушетия.

Подобни

Leave a Comment

seven + nineteen =