Министър Вълчев: Има сериозен недостиг на учители, всяка година се пенсионират около 4 хиляди

Има сериозен недостиг на кадри в образователната система, като най-сериозен е той при учителите по математика и физика. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БТВ тази сутрин.

Всяка година се пенсионират около 4 хиляди учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема, допълни той. Вълчев припомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на правителството.

Това е една от мерките за привличане на млади кадри в системата. В момента средната учителска заплата е около 900 лв. Важен е и престижът на професията, каза още той.

Справка на сайта на Регионално управление по образованието в Шумен показа, че немалко школа в областта са обявили свободни места за учители. В ППГ „Нанчо Попович“ в Шумен има две вакантни позиции за даскали по информатика и информационни технологии. В СУ „Трайко Симеонов“ пък имат нужда от учител в група за целодневна организация на учебния ден.

Школото в село Вълнари, общ. Никола Козлево, си търси начален учител с английски език, а в село Драгоево имат нужда от начален учител в група за целодневна организация на учебния ден с английски език. От Основно училище “Св. Климент Охридски” в село Стоян Михайловски са обявили вакантно място за помощник на учителя в V клас за ученици със специални образователни потребности – 1/2 щат,  докато ръководството на СУ „Св. Пайсий Хилендарски“  във Върбица търси нов ресурсен учител. Там са обени и свободни места за даскали по информационни технологии и  по английски език в гимназиален етап. И двата поста са на половин щат.

Професионална гимназия по химични технологии и дизайн ” Проф. д-р Асен Златаров” в град Нови пазар е обявила незаето място за учител по химия и опазване на околната среда.

Снимка: OFFNEWS

Подобни

Leave a Comment

7 + 9 =