Младежи нищиха проблемите на икономическото неравенство в Регионалния конкурс по статистика – Шумен

Факултетът по математика и информатика на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ бе  домакин на III Регионален конкурс по статистика – Шумен  2017 г. на тема „Икономическото неравенство във фокуса на статистиката“. Това съобщават от Статистика – Шумен.

Конкурсът представлява съвместна инициатива на Шуменския университет, Професионалната гимназия по икономика и отдел „Статистически изследвания – Шумен“. Участие взеха седем студенти от Шуменския университет от специалностите „Икономика“ и „Компютърни информационни технологии“, подготвени от Павлина Йорданова – доц. д-р по теория на вероятностите и математическа статистика и медиатор на съвместната инициатива. За поредна година статистиката се оказа предизвикателство и за трима ученици от Професионалната гимназия по икономика в града от специалностите „Оперативно счетоводство“ и „Банково дело“, мотивирани за участие от преподавателката по статистика Ирина Илиева.

Проблемите на икономическото неравенство се оказаха интересно предизвикателство за участниците в конкурса. Разработките бяха разнообразни и отразиха избраната тема от различен ъгъл: икономическото неравенство, отразено чрез разликата в заплащането между половете, население в риск от бедност и работещи бедни в България. Ученичка от Професионалната гимназия по икономика представи анализ на заплащането на българския учител.

В комисията, оценила представените разработки по осем критерия, бяха включени преподаватели от Шуменския университет и Професионалната гимназия по икономика и експерти от шуменската статистика. Сред студентите най-високо беше отличена работата на Биляна Иванова и Трифон Станчев, за победител сред учениците беше избрана Василена Маринова. Участниците, класирани на първо, второ и трето място, получиха сертификати, медали и награди.

Подобни

Leave a Comment

1 + 14 =