Мними полицаи ограбиха двама възрастни в Шумен

Мошеници, представящи се за полицаи, задигнаха чрез измама пари от старец и старица в Шумен, информират от Областна дирекция на МВР. Първа жертва станал 81-годишен шуменец. В петък по обяд в дома на възрастния  позвънил непознат, който се представил за полицай. Обяснил, че работят с възрастните хора, като идеята била да ги предпазят от домови кражби и набезите на крадци.

След като бил поканен в апартамента мъжът попитал къде възрастните хора си държат парите и дали са достатъчно добре защитени. След като разбрал, че са в определен шкаф измамникът казал на съпругата на възрастния мъж да си гледа домакинската работа, а те двамата да продължат работата си.

Малко след това мнимият полицай казал на възрастния мъж, че трябва да се облече, за да отидат до районното управление да  довършат работата си и да напишат документ. Използвал невниманието на домакина и откраднал сумата от 270 лева от жилището му. 81-годишния шуменец слязъл пред входа и установил, че полицейски автомобил няма, а „полицаят“ е изчезнал. Подаден в сигнал в полицията. На място е извършен оглед. Образувано е досъдебно производство.

По подобна схема била измамена и 83-годишна жена от Шумен. Около 15:45 часа в неделя в жилището й позвънила мъж, който се представил за полицай. Обяснил, че работят с възрастните хора и й казал, че има информация, че е станала обект на кражба на пари. Жената му съобщила, че няма липсва и показала сумата с която разполага- 450 лева.

Под предлог, че парите трябва да бъдат описани, измамникът й казал да слезе до полицейския автомобил. Той взел парите, за да започне описа в колата. След като излязла пред дома си жената видяла, че няма полицейски автомобил и разбрала, че е измамена. Образувано е досъдебно производство за измама.

Припомняме, че измамниците ползват различни трикове и начини да се облагодетелстват от възрастните хора. От полицията съветват близките на хората от третата възраст да поговорят с тях и да им напомнят да не допускат в домовете си непознати хора, които търсят контакти по различни поводи с тях.

Да не съобщават на никой къде държат парични средства и ценности. Съвети на възрастни и самотни хора в малките населени места по домовете се дават от униформен служител – кварталния полицай. В града беседите се провеждат на места, които се посещават от много хора- пенсионерски клубове, читалища и др. Ако в дома ви дойде непознат и се представи за полицай – поискайте да се обозначи.

При съмнение веднага потърсете съдействие чрез телефон 112.

Подобни

Leave a Comment

three × four =