Мозайка грейва за първия учебен ден на оградата на школо в Смядово

Готова е 2/3 от цветната мозайка, илюстрираща учебни предмети от 1 до 12 клас, дълбоко залегнали в българската образователна система и традиция. Напълно възможно е сложното арт творение, за което СтрелаБГ писа още през февруари, да бъде монтирано на оградата на СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Смядово за първия учебен ден. Това обяви преславската мозаистка Петя Мод, която работи по проекта заедно със своята колежка Стойка Матева.

Припомняме, че върху сградата на школото още през лятото на 2016 г., едни от най-добрите графити артисти у нас изрисуваха „Дърво на знанието“.

Стената е с дължина 64 метра, средна й височина е 1,35 метра, а общата площ е близо 100 кв.м. Инициативата за новата украса и финансирането на проекта идват от ръководството на община Смядово в лицето на кмета Иванка Петрова, която определено проявява афинитет към изкуството. KAI GRUP пък осигурява безвъзмездно огромната част от нужните материали.

„Мозаечното пано започва с музиката, която ни съпровожда през целия ни престой в училище. Следват предмети от началните класове, когато малчуганите, тепърва прекрачили прага на школото, с треперещи ръчички се учат да изобразяват ченгелчета и бастунчета. В центъра има слънце, с което искаме да покажем, че науката огрява нашия живот и ни отваря очите за начините за справяне с проблеми и трудности.

Във втората половина са изобразени по-сериозните науки, като литература, география, история на света, физика, химия и много други. Приключваме със спиралата на живота, която преминава отново в музика, изпращайки ни с „На добър час!“, разказа без притеснения г-жа Мод.

По думите й, проектът е без аналог и ще бъде най-голямата външна мозайка в България, след тази на Паметник „Създатели на българската държава“ в Шумен.

Подобни

Leave a Comment

fourteen − 7 =