Московски: 13 жп гари са достъпни за хора с увреждания, Шуменската е една от тях

БДЖ е осигурила достъп на хора с увреждания и с намалена подвижност до 13 от всички гари в България. Това съдържа отговор на транспортния министър Ивайло Московски на въпрос от народния представител от БСП Пенчо Милков, пише economic.bg.

Хората с увреждания имат достъп до жп гари само в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Горна Оряховица, Плевен, Шумен, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Видин и Враца.

На гарата в Русе също има мобиллифт за хората в инвалидни колички, но той почти не се използва, защото самата сграда на гарата, „поради инфраструктурни особености“, както гласи отговорът от Московски, възпрепятства достъпа на хората с увреждания до пероните на гарата.

В своя отговор към Пенчо Милков транспортният министър посочва също, че БДЖ използва общо шест вагона за превоз на хора с увреждания. Въпросните вагони се включват в композицията на влака, ако има подадени заявки от хора с увреждания, че ще пътуват с дадения влак.

В железопътните гари в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, заявките за превоз на ЛНП се приемат от изградените диспечерски гарови служби на Български червен кръст /БЧК/, подчертава Московски. На гарите в градовете Горна Оряховица, Плевен, Шумен, Ямбол, Сливен, Пазарджик, Видин, Враца и Русе, заявките за превоз се приемат от служителите на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД.

Снимка: Свободно слово

Подобни

Leave a Comment

nine + eleven =