„Моят дом е моята крепост“ или до колко може да се защитаваме в дома си

До колко може да се защитаваме, при нападение и то в собственият си дом?! Този въпрос стана доста актуален тези дни след инцидента, при който 40-годишният Жоро Джевизов от Столипиново, по известен като Жоро Плъха, бе открит мъртъв върху капак на кола в Пловдив.

Малко по-късно стана ясно, че за убийството на Плъха е задържан пловдивски лекар, в чиито дом убитият нахлул със свой съучастник и наръгал с нож доктора.

Лекарят стрелял по нападателя си и го улучил в гърдите, а оръжието, което използвал било на съучастника на Плъха, който го изтървал в момента, когато побягнал.

Според закона, всеки има правото да защити себе си и близките си, без да извърши престъпление, ако нарани или причини смъртта на нападателя си – само ако самоотбраната е в момента на нападение.

По-точно казано, за самозащита трябва да има на лице конкретни и точни предпоставки като:

  • Да има нападение
  • Самозащитата да е непосредствено по време на посегателството, а посегателството да е реално, не евентуално или бъдещо
  • Нападението трябва да е започнали и да не е приключило
  • И др.

Това са само част от описаните предпоставки в закона и членове в Наказателният кодекс, но въпросите, които имат в момента стотиците протестиращи пловдивчани в защита на лекарят, а и не само те – не се намират в никой от редовете на книгите по право.

Пропуските в закона са доста, въпросите също. Например, ако те нападнат с нож или бокс, ти можеш ли да отвърнеш с огнестрелно оръжие?

Примерите могат да са безброй и ситуациите също, но само съдът решава, дали от жертва може да се превърнем в престъпник. Дали при самозащитата си сме „прекалили“ и сме направили повече от нужното, за да спрем нападателя си.

Пример 1. Ако в дома ви влезе крадец и задигне вещ, с която тръгне да бяга, Вие можем да стреляте, но при две условия:

–          Първият изстрел да е във въздуха /предупредителен /

–          Да не се целим в главата или в сърцето на бягащият крадец

Пример 2. Чл. 12. ал. 3 от НК:
“Няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.”

Т.е. Лято е, живеете в къща и сте оставили прозореца си отворен. Крадецът влиза през отворения от Вас прозорец – не е с взлом и ако го нараните или причините смъртта му, може да се окаже, че престъпник сте вие.

Ние ще продължим да следим какво се случва с д-р Иван Димитров, който все още се намира в ареста. Дали този човек, който може би е спасявал не веднъж човешки животи е виновен, че е опитал да защити себе си и семейството си от двама криминално проявени – нахлули в дома му, въоръжени?!

Подобни

Leave a Comment

7 + 1 =