Музикалната фурия Милена Моллова открива творческия сезон в Симфониета – Шумен

Симфониета – Шумен официално открива творчески сезон 2018/2019 с концерт на 27 септември, четвъртък. Солист на специалното събитие ще бъде фурията Милена Моллова, която ще изпълни клавирния концерт от Роберт Шуман. Под диригентството на Калина Василева ще прозвучи внушителната Пета симфония от П. И. Чайковски. Концертът по случай откриването на новия творчески сезон ще се състои в „Проф. Венета Вичева“.

Житейският, както и професионалният път на проф. Моллова са изпълнени със забележителни събития. Тя започва да свири съвсем малка в родния си Шумен. Заминава за София, където живее в интернат за даровити деца. На 13 години дебютира със Софийска филхармония, а на 17 г. със специално разрешение завършва Музикалната академия.

Пианистката е сред малцината щастливи български музиканти, изградили се в школите на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният път към концертния подиум е осеян с успехи, награди и превземане на върхове, както и с много концерти в Европа, Япония, САЩ, Канада.

На легендарното първо издание на конкурса „П. И. Чайковски“ през 1958 г. става най-младия финалист и печели пета награда. Следват още куп отличия. Ярък спомен за проф. Моллова е как в САЩ публиката ръкопляска по време на финалната част на Виенски карнавал от Шуман – нещо недопустимо за класически концерт.

В музикалната суматоха проф. Моллова ражда и отглежда три деца, две от които вече са музиканти. Внушителният ѝ репертоар включва творби от различни стилове и епохи и се разпростира в широкия диапазон от солистичното и камерно музициране в различни формации до партньорство с камерни оркестри и големи оркестрови състави.

Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е изпълнението на цикъла от 32 сонати на Бетовен, представен в голям цикъл от девет концерта – особено значима творческа задача, реализирана от малцина пианисти. Моллова осъществява и два цикъла с пълно интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка – в сътрудничество първо с Дина Шнайдерман, а след това с проф. Георги Бадев.

 

Подобни

Leave a Comment

2 × one =