Мъж разбра, че е станал “муле” в телефонна измама и занесе парите право в полицията

На 25.03.2019 г. около 17:00 часа в РУ Шумен се е явил 42-годишен мъж от града, който е обяснил, че най-вероятно е въвлечен в схема за измами. Пред полицейските служители заявил, че публикувал обява за работа. Бил потърсен по телефона от непознат, който му предложил да работи, като на 25.03.2019 г. трябвало да отиде в град Нови пазар и да чака обаждане.  В следобедните часове на деня му се обадил и му казал, че трябва да вземе документи, които ще му бъдат донесени  в централната част на град Нови пазар. При него дошла възрастна жена, която носела черна найлонова торба.

42-годишният мъж взел пратката и с таксиметров автомобил се отправил към град Шумен. По пътя получил ново обаждане, като му било обяснено, че в пакета има пари трябва да го отвори и вземе парична сума за възнаграждение, да заплати на водача на автомобила и да отнесе останалата част в посока Русе. След като разбрал, че пренася пари мъжът отишъл в РУ Шумен и доброволно предал сумата от 1672 лева. Около 20:00 часа на 25.03.2019 г. в РУ Нови пазар е заявено от 78-годишна жена от града, че след 15:00 часа е въведена в заблуждение от непознат, който по телефона  се представил за полицай и поискал съдействие за задържане на телефонни измамници.

Малко по-късно жената предала сумата от  1672 лева опаковани в черна торба. Започнато е досъдебно производство за престъпление по чл. 209 от НК по описа на РУ Нови пазар. Предстои паричните средства да бъдат върнати на възрастната жена. Работата по случая продължава.

Подобни

Leave a Comment

two × 3 =