210 години от създаването на храм “Св. Св. Петър и Павел” в гр. Велики Преслав

Православната църква “Св. Св. Петър и Павел” във Велики Преслав чества 210 години от създаването си. По случай храмовия празник, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи света литургия.

Храмът е построен през 1808 г. със специален берат. По препоръка на властите е трябвало да бъде вкопан в земята или точното условие – да е не по-висок от султана, качен на кон. Опожаряван и отново построен, в този вид е запазен и до днес.

Подиконните табли са със сцени от Стария Завет – създаването на света, на Адам и Ева, живота им в Райската градина, грехопадението и изгонването им. Този иконостас няма апостолски ред, а живота на Иисус Христос в икони.

Храмовата икона на светите апостоли Петър и Павел е дело на художника Никола Василев от Шумен.  Друга интересна икона е на св. Пантелеймон, или така наречената “Обществена икона” – защото за нея събрали средства местните чорбаджии. Тя е дело на зографа Анастас Кръклийски от Лозенград.  Запазен е и балконът от древно времеакустиката е по-добра и от там хорът към храма изпълнява песнопенията.

Едва през 1993г църквата е реставрирана и започва нов живот.

Снимка: Интернет 

Подобни

Leave a Comment

one × 2 =