Навършиха се 146 г. от рождението на Гоце Делчев – виден революционер и водач на ВМОРО

Днес се навършват 146 години от рождението на Гоце Николов Делчев – един от най-значимите революционери в историята ни, водач и идеолог на ВМОРО. Гоце се ражда на 4-ти февруари 1872 г. в град Кукуш, сега Килкис в Гърция, в семейството на Никола и Султана Делчеви. Учи в българското униатско училище в родния си град, в екзархийската прогимназия, а след това заминава за Солун, където продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия. Там, заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов, създава таен революционен кръжог.

Постъпва във Военното училище в София, но само месец преди дипломирането си е изключен, заради участие в социалистически кръжок. През есента на 1894 година е назначен за екзархийски учител в град Щип, където учителства до 1896 година.

През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун – Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница. Потерята е командвана от майор Хюсеин Тефиков, съвипускник на Гоце Делчев. През нощта на 3 срещу 4 май тя блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Битката край село Баница завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, докато другите успяват да избягат. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО. Останките му се погребани в общ гроб в село Баница. Войводите Михаил Чаков и Таската Серски още през 1906 г. прибират костите му под светия престол на църквата в с. Баница, където те престояват да 1917 г. Въпреки че селото е опожарявано три пъти, а църквата изгоряла, сандъчето с тленните останки на войводата се запазило и Михаил Чаков ги прибира в дома си в София. Като първоначално те са в Ксанти, после в Пловдив, а накрая са транспортирани в София.

В дома на Чаков са поставени при иконата и при едно денонощно горящо кандило, те престояват до 1923 г. През август същата година са изнесени тържествено и са оставени за поклонение в църквата „Св. Неделя”, а на 12-ти август са съхранени на тавана на храма заедно с костите на Георги Раковски.

Няколко месеща по-късно са пренесени в канцеларията на дружество „Илинден”. До 7 октомври 1946 г. те се съхраняват в Македонския дом. След 9 септември 1944 г. новата власт предава костите му на Народна република Македония, която вече е в състава на Югославия. Саркофагът с тленните му останки е положен в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие, където се намира и до сега.

Днес, в Гоце Делчев и в Благоевград, а и на други места, годишнината от рождението му се отбелязва с официални церемонии и полагане на венци и цветя. Думи на Гоце Делчев са: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите“.

Подобни

Leave a Comment

19 + three =