Надежда Бонева ще представи своята книга “Непознатият Константин Величков” в РБ „Стилиян Чилингиров”

На 16 октомври, от 18.00 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува Надежда Бонева с представяне на своя труд „Непознатият Константин Величков”. Книгата, чието издание авторката посвещава на навършващите се през 2017-та 110 години от смъртта на Константин Величков, ще представят проф. д.ф.н. Сава Сивриев и проф. д.ф.н. Христо Трендафилов.

Константин Величков е книжовен и обществен деец, поет, писател, преводач, художник, личност с възрожденски идеали и европейска култура; личност, която активно участва в съграждането на немалко мостове в сложния процес на промяна и европеизиране на културния живот на България след Освобождението. Трудът на Надежда Бонева е принос в изследването и популяризирането на Константин Величков – заслужил, но недостатъчно известен български писател и преводач. Заедно с това книгата е първото литературоведско изследване на творчеството на Константин Величков, свързано с неговия италиански, флорентински период, и е от значение и за по-широкото осветляване на българо-италианските книжовни и културни връзки.

Надежда Бонева е университетски преподавател, преводач, поет и писател. От дълги години живее и твори в Италия. Автор е на стихосбирките „Страхът от самотата на щурците”, „Любовен дует”, „Semi di zezero”, „Duetto d’amore”, „Нежността на утрото” и на романа „Едно лято в Париж”.

 

Подобни

Leave a Comment

one × 2 =