Над 30 000 са сигналите за домашно насилие през 2018 г.

Стартираме съвместен проект на национално ниво с участието на Прокуратурата, Националния институт на правосъдието и НПО-та. Днешният ден е избран за борба с насилието в България, Унгария и Румъния. През изминалите години МВР полага усилия за превенция и разкритие на тези престъпления. Това заяви зам. директорът на ГД „Национална полиция“  ст. комисар Благородна Макева на пресконференция по повод започваща кампания срещу насилието над жени.

“Тази година ще реализираме дейности по обучение на полицейски служители. Вече има 2000 обучени полицая за работа с жертви на домашно насилие и реакции в такива случаи. През 2017 г. и 2018 г. се увеличава броят на постъпилите сигнали. През 2018 година са подадени 31 166 сигнала. 182 са случаите за средни телесни проведи в условия на домашно насилие. 76% са с пострадали жени. Към настоящия момент убитите жени са 70”, каза още тя.

“Домашното насилие започва с викове, но не трябва да завършва с тишина. Тишината значи смъртен изход от едно насилие. 7 пъти едно пострадало лице заявява, че ще потърси помощ, преди изобщо да предприеме действия. На насилниците се отнема и законно оръжие. На извършителите не се издава в период от 3 години оръжие”, заяви Макева.

Подобни

Leave a Comment

twelve + 8 =