Над 70 шахматисти влязоха в битка на Мемориал „Стоян Иванов“ в Шумен

72-ма състезатели от България, Румъния, Гърция, Турция и Украйна влязоха в битка за купата на петото издание на международния турнир по ускорен шах Мемориал „Стоян Иванов“. Домакин на събитието, което се провежда във Военния клуб в памет на един от основоположниците на шуменската шахматна школа, е местния клуб „Шумен 2005“.

Над 30 са шуменските шахматисти, които застанаха днес пред дъските. Най-малкият участник в мемориала е на 8 години, а най-възрастният е над 70-годишен. Дългогодишният състезател и треньор в шуменския клуб – гросмайстор Василис Бунис също се впусна в битката за титлата, макар че по думите му, “не е играл от доста отдавна”.

Приветствено слово към състезателите и гостите поднесе зам.-кметът Найден Косев. „Добре дошли в нашия красив и гостоприемен град. Искам преди всичко да ви приветствам с това, че участвате в този международен турнир и давате своя дан нашия град да бъде един достоен домакин, но и за да се развива шаха в България. Давате и пример на тези млади и красиви деца, които по този начин създават своя интелект и визия за бъдещето и градят ценности, които са различни от това да не се занимаваш с нищо, особено с шах. Догодина се надявам новата зала „Арена Шумен“ да приеме един много по-голям турнир по шах“, каза той.

Закриването на турнира и награждаването на най-добрите шахматисти е утре, от 13 часа. Събитието е под патронажа на кмета Любомир Христов.

Стоян Иванов е роден на 9 март 1948 г. С шахмат се занимава от юношеските си години. Активната му състезателна дейност се развива през 70-те и 80-те години на миналия век. Майстор на спорта от 1976 г., Международен майстор от 1988 г. Към края на 70-те става треньор и главен организатор на шахматните прояви в Шумен.

Инициатор на създаването на ШК „Гамбит” (Шн). Благодарение на неговите усилия за кратко време градът ни се превръща в един от големите шахматни центрове в страната. Възпитаниците на Ст.Иванов печелят десетки медали от Републиканските индивидуални и отборни първенства. Бил е секундант на мм Й. Григоров, гм Евг. Ерменков и гм Васил Спасов на зонални и междузонални турнири за световно първенство.

Един от най-успешните наши треньори, работили с деца и юноши. През 2001 г. е утвърден за ръководител на възстановената детско-юношеска школа по шахмат към БФШ. Такава школа успява да създаде и в Турция, плод на тесните му връзки с Турската шахматна федерация. В съавторство с мм Пейчо Пеев написва книгата „Път към успеха”.

Съдия републиканска категория. Умира на 13 октомври 2003 година в Шумен.

 

Подобни

Leave a Comment

seventeen − 15 =