Най – големите световни сили в областта на информатиката идват Шумен

Отбори на четири от 6-те световни сили по информатика – Румъния, Полша, Русия и България пристигат в Шумен за „IX Международен есенен турнир по информатика“, който ще се проведе от 23 до 26 ноември. Това съобщи на пресконференция пред журналисти Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет.

На нея присъстваха още Владислав Кипров, изпълнителен директор на „Лифтком“ АД – генерален спонсор на събитието  и представители на организаторите и партньорите – доц. Катя Люцканова, заместник-ректор по образователни политики и доц. д-р Теодоси Теодосиев от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Вилиола Любенова, заместник-директор на Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович”, Галя Младенова, директор на Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“, както и представители на община Шумен и Школа А&Б.

“Тази година турнирът ще се проведе при засилен международен интерес, като отзвук от проведената през септември в София Първа Европейска Младежка Олимпиада по Информатика. Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда за две възрастови групи – младежка (junior) и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище”, каза Бисерка Йовчева.

Тя добави и, че турнир, на който домакин е община Шумен и се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов, се осъществява с подкрепата на шуменския бизнес. Огромна благодарност изказа към Владислав Кипров „Лифтком“ АД за готовността и отзивчивостта, която оказаха.

“Надявам се, че чрез популяризирането на град Шумен и развиването на местния бизнес – тези млади и умни деца ще останат тук, за да се развиват”, заяви Владислав Кипров.

 

Подобни

Leave a Comment

two × three =