Най-интересните митове и мистерии от цял свят и книгите, от които можем да научим повече за тях

Вълнуват ли ви мистериите? Обичате ли да разкривате тайни и загадки? Значи се нуждаете от любопитните книги за митология, които ще ви препоръчаме в тази статия.

“Топ мистериите на България”

Стотици хиляди хора по света и у нас следят известните ТОП класации на Слави от The Clashers. Ето, че дойде време и за книга, свързана с България. Книгата „Топ мистериите на България“ проследява всички най-интересни загадки, свързани с нашата държава.

“Тайни и загадки в световната история”

Човешката история изобилства от загадъчни факти, събития и дори цели народи. Кои всъщност са били финикийците? А нубийските фараони? Защо загива Ангкор? Бил ли е Юда предател, а Ирод – злодей? Кой е създал линиите в пустинята Наска? Кои са тайнствените строители на Стоунхендж? А на Перперикон? Богу мили ли са богомилите?

Богато илюстрираното луксозно колекционерско издание „Тайни и загадки в световната история“ събира в една книга 17 емблематични очерка в неповторимия стил на National Geographic, публикувани през последните години в списанието, и разбулва мистерии, които векове наред вълнуват човечеството.

“100-те най-странни явления”

Авторът Стивън Спинези изследва сто най-разпространени подробни твърдения, като посочва доводите „за“ и „против“ и дава своето заключение. Според него, ако нещо звучи абсурдно, това още не значи, че е невъзможно. Историята е доказала, че науката не е в състояние да обясни всичко.

Разказите за инфекциите, излекувани с хлебен компрес, са били непотвърдени, докато учените не открили в плесента нещо, което нарекли пеницилин. И облекчаването на болката с дъвкане на върбова кора е било смятано за бабини деветини, докато науката не открила във върбата нещо, което днес се казва аспирин. Много е възможно някои загадъчни явления да са реални и да имат обяснение, което още не знаем…

“Великите загадки: Загадката “Атлантида”. Древният Египет. Битие от Марс.”

Тази книга предлага три приключения за всички любители на древните мистерии. От нея можете да разбере защо е изчезнала Атлантида, дали древните египтяни са пренасяли многотонни гранитни блокове с помощта на звука и дали зародиша на нашата раса не е дошъл от Марс. Звучи много вълнуващо, нали?

“Загадката на Граала”

Много е писано за брака на Исус и Мария Магдалена, за това кой е бил Исус, имали ли са деца с Мария Магдалена и какво е станало с тях. Но каква е истината?

Загадката на Граала“ е първата книга, която отговаря на тези въпроси с удивителни подробности. Лорънс Гарднър разкрива, че месианските потомци са исторически личности и имената им са Тамар, Йошуа и Йосиф. Той използва новите открития относно генеалогичните връзки и проследява потомствените им линии за период от 600 години до Артур Пендрагон.

Уникалният достъп на Гарднър до Ватиканския архив му дава възможност да представи християнски ръкописи още от II в., в които Мария Магдалена е записана като невеста на Христос, а потомството им като „наследниците на Повелителя“. Те обясняват защо през годините след Разпятието месианското семейство и потомство са били преследвани.

“Митове от цял свят”

Още в детството сме слушали за богове, герои и героини като Зевс, Херакъл, Ариадна и Персефона, за любовта и за приключенията им. Ала едва след прочитането на „Митове от цял свят“ добиваме пълна представа за особеностите на културата, материалната и духовната изтънченост, стремленията, силата и слабостта на отделните народи. Много от митовете ни учат на морал и човешко достойнство, на лоялност, смелост и ентусиазъм, когато сме изправени пред наглед непреодолими трудности.

“Митове на изгубената цивилизация на маите и ацтеките”

С тази книга можете да откриете загадъчния свят на мезоамериканските митове и легенди – от сказанията за сътворението и първите хора до преданията за богове и богини. Ще се запознаете със схващанията на древните маи и ацтеки за земята и небето и за живота след смъртта. В тази книга ще намерите и вълнуващи свидетелства за всемирния потоп и желанието на боговете да пият жертвена кръв, за слънцето на дъжда и слънцето на водата.

В “Митове на изгубената цивилизация на маите и ацтеките” има и много изключителни илюстрации, които разкриват тайните на маите и ацтеките не по-зле от думите.

“Митове и легенди от рицарските времена“

Тук оживяват подвизите на крал Артур и рицарите на Кръглата маса, пирове, турнири и смели сражения, възвишена любов към Дамата на сърцето, романтичните предания за Тристан и любимата му Изолда, историята на крал Лир и трите му дъщери, приключенията на Робин Худ и веселите му стрелци, чудесата на магьосника Мерлин и Фея Моргана, подвизите на крал Ричард ІІ и битките на най-благородния сред английските владетели ‒ Едуард Черния принц, а търсенето на Свещения Граал и вълшебството на меча Екскалибур връщат вълненията и страстите от славните времена.‌ Едно прекрасно четиво, което напълно ще ви завладее!

“Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората”

Вдъхновен от спомена как е разказвал на своя внук старогръцките митове, френският историк и антрополог Жан-Пиер Вернан представя някои от най-известните истории от Древна Гърция в типичния за него жив и разговорен стил. Той ни повежда на пътуване от мига, в който Земята се създава от Хаоса, Уран е победен и титаните и олимпийските богове воюват помежду си, през конфликта на Прометей и Зевс и създаването на първата жена, Пандора, до Троянската война, пътуването на Одисей, трагичната история на Едип и геройствата на Персей.

“Скандинавска митология”

Никога, никъде и никой не ви е разказвал скандинавските митове и легенди по по-увлекателен начин! „Скандинавска митология“ ще ви пренесе в земите на далечния север и ще съживи света на богове и великани. Кралят на фантастичната литература Нийл Геймън създава истинска класика – впечатляваща версия на великите скандинавски митове, превърнали се във вдъхновение за не една от книгите му, станали световни бестселъри.

“Класически митове”

Поредицата “Светът на митовете” представя митовете на най-великите световни цивилизации. Класическият свят на древна Гърция и Рим оказва неизмеримо влияние върху западната култура, но какво точно е вдъхновявало най-великите писатели, философи и архитекти – боговете. Легендите за смъртните Херакъл и Персей постепенно се вписват в преданията за живота на безсмъртните. Произведенията на изкуството, археологическите находки и снимките на пейзажи, обезсмъртени в легендите, съживяват класическите митове.

Подобни

Leave a Comment

12 − seven =