Нападки и обвинения по време на последната сесия на Общински съвет в Шумен

Да се свика извънредно заседание на Асоциацията по ВиК за област Шумен, на което да се обсъдят проблемите, свързани с водния сектор, инвестициите на водоснабдителното дружество и цената на водата, решиха единодушно съветниците от местния парламент на днешното си заседание, което е и последно за годината.

Това решение бе взето след около четири часа горещи дебати, искане на оставки и закани за напускане на сесийна зала.

Споровете по темата започнаха още с внесената декларация от страна на групата съветници от БСП, които обвиниха кмета и областния управител за високата цена на водата.

Кметът Любомир Христов отвърна на нападките и заяви, че проблемите с водата в Шумен са натрупвани с години и, че не е сериозно такива обвинения да излизат от хора, които са участвали в предходното управление на града, което е оставило дългове от милиони левове.

„Защо искате моята оставка? Защо не искате оставката на вашите хора или много бързо забравихте? Кого заблуждавате с тази декларация? Не можахте ли да намерите и някой по-достоен от  Тодор Тодоров, който да ми поиска оставката ? Това е човек, който е бил на хранилка толкова години. Човек, който идва при мен да ми се моли, за да остане управител на „Общински пазари”. Човек, който изпрати и 90-годишния си баща да дойде и се моли… И той ще ми иска оставката! Какво по-голямо лицемерие от това бе, господа?”, заяви Любомир Христов  в отговор на Веселин Пенчев от БСП.

“Нека не замитаме проблемите под чергата. Да седнем на една маса и да ги решим“, допълни кметът.

Градоначалникът заяви и, че се планират срещи с експерти от КЕВР, които да кажат законови начини, как цената на водата да се задържи на сегашното ниво или да се иска по-ниска цена.

Кметът обясни, че иска извънредно събрание, но на него да не бъдат внасяни само трите точки, както бе предложено от съветниците на “За Шумен”, а и други въпроси, които да помогнат договорът, който ще се подпише с оператора за тази година, да бъде под ежегоден контрол и корекции по него да се правят всяка година. Затова събранието, според него, може да се свика не по-рано от 30 януари 2019 г. На това изказване Даниела Русева заяви, че в тяхната докладна записка не е поставен срок, а само искане за извънредно събрание на Асоциацията.

Общинските съветници поискаха още, да бъдат изискани документи за финансовото състояние на „ВиК-Шумен“ ООД, колко са несъбраните плащания от длъжници и колко са непотърсените по съдебен път задължения към дружеството. Те поставиха срок за отговор до 7 януари.

След като високия тон стихна и работата на местния парламент продължи, на една от почивките съветниците и администрацията бяха посетени от коледарите от Дибич . 

 

Подобни

Leave a Comment

5 × 1 =