Настъпва пик на грипа – не се самолекувайте

“Епидемията тази година има по-малка интензивност, но пък процентът на усложненията е малко по-висок. Усложненията зависят от това дали сме взели навреме първото хапче. Грипът не трябва да бъде подценяван”, коментира по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.


Той обясни, че когато високата температура се задържа 3-4 дни, болният трябва да допусне възможността за развитие на усложнение и да вземе мерки.

Много важен фактор е и човек да не подценява и неглижира здравословното си състояние. Нещото, което най-често може да доведе до усложнения е, когато усетим признаците на грип и продължим да ходим на работа, училище и т.н., вероятността грипа да протече по-тежко и да има сериозни усложнения е много по-голяма.

“При едновременно боледуване на такива цифри – от 100 000 до 200 000 души, натискът върху здравната система е много голям, достъпът е малко по-бавен. Личните лекари и лабораториите са натоварени. Спешна помощ получава повече обаждания. Всяка година го преживяваме този период от средата на януари до средата на февруари”, заяви още д-р Кунчев.

Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност, е друга препоръка. Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност. Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.

Подобни

Leave a Comment

one × 1 =