Националният център за безопасен интернет с конкурс „Учител-будител в дигиталната епоха”

За седма поредна година Националният център за безопасен интернет провежда кампанията си „Учител-будител в дигиталната епоха”. Всички учители на ученици от 1 до 12 клас могат да се възползват от подготвените за целта планове за уроци и презентации за развиване на дигитално-медийната грамотност на учениците. Това съобщават на сайта на РУО – Шумен.

Целта на кампанията е да се насърчи диалога между ученици и учители по теми, които подпомагат развитието на дигитална и медийна грамотност и безопасното поведение в интернет.

Темата и тази година е развиването на дигиталната и медийна грамотност на учениците. Това е изключително важно за формирането на основни умения и успешни стратегии за справяне в ерата на дигиталните технологии в ключови сфери от живота: учене, намиране и оценка на информация, активно гражданство, намиране на работа, забавление и общуване.

Националният център за безопасен интернет предоставя възможност да се проведе познавателен урок за петте основни сфери на дигитални компетенции и впоследствие заедно с класа да изготвите правила на класа за дигиталните умения. За тази цел са разработени план за урок за ученици 1-4 клас и план за урок за 5-12 клас с презентация за 1-4 клас и презентация 5-12 клас. За интерактивни дейности с класа са подготвени няколко казуса, които да служат като отправна точка за дискусия. Можете да се използват и насоките за работа.

За участие в кампанията, е необходимо да бъде проведен първия час и да се изпратят попълнена бланка за обратна връзка и до 3 снимки от часа. Срокът е до 30 ноември 2017 г.

На всички участвали учители-будители ще бъде изпратен постер за „Правилата на класа за дигитални умения“. Препоръчително е след това да бъде проведен вторият урок, в който децата сами да изведат правилата на класа и те да бъдат записани на получения постер.

Въпроси за кампанията можете да задавате на имейл safenet@online.bg и на телефонa на Националния център за безопасен Интернет 124 123 (15 ст./разговор).

Снимка: teacher.bg

Подобни

Leave a Comment

three + 4 =