На официална церемония в Софийски университет откриха първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI

На официална церемония в аулата на Софийски университет „Св. Климeнт Охридски“ бе открита първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI.

На церемонията присъстваха и произнесоха тържествени приветствия лично Президентът на Република България Румен Радев и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество.

Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, също патрон на събитието, поздрави дистанционно всички участници и им пожела успех в това основополагащо начинание. На церемонията присъства и министъра на образованието и науката на Република България, Красимир Вълчев. Сред официалните гости бяха също така посланици на страните участнички, както и представители на институции и бизнес организации.

В края на събитието, Олимпиадата беше тържествено обявена за открита от четиримата инициатори – проф, Красимир Манев, Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова, в компанията на Президента Румен Радев, еврокомисаря Мария Габриел, министъра на образованието Красимир Вълчев. Инициаторите на eJOI бяха особено емоционални в своите обръщения и щастливи, че голямата им мечта се превръща в реалност.

За да вземат участие в eJOI в София пристигнаха отбори от общо 22 страни-членки на съвета на Европа. България като страна домакин е единствената, представена с два отбора, докато всички останали държави ще се борят за медалите с по един отбор от по четирима участници.

В програмата на eJOI предстоят два състезателни дни – 9 и 11 септември, които ще се проведат в София Тех Парк. Резултатите ще могат да се следят в реално време на сайта на eJOI. Върхов момент в провеждането на състезанието ще бъде самият му финал в 13:00 ч. на 11 септември (понеделник) във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, когато емоциите на състезателите ще бъдат в своя пик, те ще разберат класирането и ще споделят със своите ръководители триумф и разочарования.

Медалистите ще бъдат обявени на тържествена церемония по закриване и награждаване на 12 септември от 18:00 ч. в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Подобни

Leave a Comment

14 + 14 =