На 1-ви март ще наградят участниците в Регионалния конкурс “Пижо и Пенда”

На 01.03.2019 г.(петък) от 11.00 часа в РБ „ Стилян Чилингиров ”, Шумен ще се състои награждаването на участниците от ХXIII издание на Регионалния конкурс “Пижо и Пенда”за изработка на най-малка, най-голяма, най-оригинална мартеница, гривна, колие, пано и обемна кукла.

Първомартенската обредност заема важно място в годишния зимен цикъл. С нея се отбелязва преходът от зимата към пролетта. Преплитането на белия и червения цвят конец е стар народен обичай, носещ вяра в утрешния ден, превърнал се в символ на здраве, благополучие и успех. С тази типично българска традиция ние, българите, даваме своя принос в общата европейска култура.

В конкурса участваха повече от 300 деца на възраст между 3 и 18 години с помощта на родители и учители. В конкурса се включиха деца от Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан, с. Хитрино, с. Царев брод, с. Мадара, с. Стоян Михайловски, с. Марково и с. Ясенково. Жури в състав от художници-педагози с председател Недялка Митич и членове Мария Милева и Пламена Николова отличиха 39 индивидуални и 9 колективни награди. С всички изпратени творби ще бъде подредена изложба във фоайето на първия етаж в РБ „Стилиян Чилингиров“.

Подобни

Leave a Comment

14 + eighteen =