На 1-ви октомври откриват груповия лов на дива свиня

На 1 октомври се открива дългоочаквания и желан от всички ловци групов лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч, като те ще продължат до втората неделя на месец януари 2018 г.  Ловът на дива свиня е сред предпочитаните, защото е най-масов и е свързан с много емоции. През последните години всички ловни сдружения на територията на Североизточното държавно предприятие могат да се похвалят с много добри резултати при този лов и отстреляни трофейни животни.

През 2016 година планът за отстрел на дива свиня е 3 217 броя, като е изпълнен на 85%. През настоящата година планът е завишен на 3 885 броя, като 222 от тях са зрели глигани, с добри качества и възможност да донесат на ловците златни, сребърни и бронзови медали. До момента са отстреляни 50 животни от планираните.

Групово и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч – след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Провеждането на инструктаж на участниците в него е задължително. Ръководителят на лова проверява наличието на заверен ловен билет и членска карта, разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и попълва съответното разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов.

385 са ловните дружини на територията на СИДП, обединени в 26 сдружения, които на 1 октомври ще участват в лова на дива свиня.Тази година от ИАГ са изпратени нови правила за безопасност до всички ловни дружини в страната. Правилата са разгледани и обсъдени на проведения през този месец ловен съвет.

Ръководствата на СИДП и всички Териториални поделения пожелават на ловците наслука, успешен и безпроблемен ловен сезон. Апелираме да бъдат спазвани мерките за безопасност, ловната етика и добрите отношения между хората в дружините, за да може ловът да донесе удовлетворение на всички любители на този вид спорт.

Подобни

Leave a Comment

19 − 3 =