НД “Традиция” с възстановка за Петльовден в Шумен

Празникът на мъжките рожби, който се отбелязва у нас на 2 февруари, води началото си от мрачната епоха на турското робство. Свързан е със събирането на най-тежкият данък – кръвния „девширме”.

С кръв от петли, българските семейства белязвали портите си, за да заблудят турските власти, че от техните домове вече са взети момчета за еничари.

И до днес Петльовден се празнува като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Още от есента се определя един петел за “баща” и друг наречен за Петльовден.

Петелът – курбан се принася от майката на момчето. С  кръвта му се опръсква прага на къщата и се слага кръстен знак на челото на момчето – за здраве. На момчето се дава да се докосне до острието на ножа.

Жените, които нямат мъжка рожба, също празнуват на този ден, но си носят петела в къща с момче – там да им го заколят, като вярват, че така ще се сдобият с момче да продължи рода им.

По традиция на този ден не се докосва нищо остро – нож, брадва, ножица, куки. Вярва се, че така децата няма да се родят с белези и ще са здрави.

За да могат гражданите и гостите на гр. Шумен да станат съпричастни на този празник НД „Традиция” клон Шумен организира историческа инсценизация – жива картина на 2 февруари 2020 год. (неделя) от 11:00 ч. до 11:30 ч. в гр. Шумен в пешеходната зона пред бул. „Славянски” № 30 (Областна администрация).

Подобни

Leave a Comment

2 × one =