Съпротива срещу новия директор на школото в село Пет могили

Новоназначеният директор на ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Пет могили – Жулиета Нешкова прие днес ключовете и печата от своя предшественик Стефан Стефанов. Вече бившата учителка в СУ „Трайко Симеонов“ – гр. Шумен си спечели правото да седне на директорския стол, постигайки изключително висок резултат на тестът от конкурса, проведен и за още шест училища от Регионално управление на образованието.

Новината за отстраняването на Стефан Стефанов обаче не бе приета съвсем равнодушно от учители, родители и дори от обикновените жители на Пет могили. В петък вечерта във фейсбук се появи група, носеща името: „В защита на Стефан Стефанов“. За краткия си период на съществуване е успяла да привлече над  500 души, желаещи разтропания школски шеф да остане на поста си.

„Досега не сме имали такъв добър и отзивчив директор, който да помага на нуждаещите се. Купувал е дрехи, обувки и ученически пособия на по-бедните деца, освен това преди време даде стипендия на отличничка от заплатата си. Искаме Жулиета Нешкова да се откаже от поста или резултатът от конкурса да се анулира по някакъв начин“, каза пред СтрелаБГ Вени Саръбеева, която е администратор на групата в негова защита. По думите й, много хора се съмняват в честността и прозрачността на проведения конкурс, още повече – резултатите все още ги няма на сайта на РУО.

Въпреки че официалните данни за момента са химера, извършените рокади ни дават известно право да публикуваме това, което е достигнало до нас, а именно: На теста г-жа Нешкова има 39 от 50 точки, а Стефанов – едва 30. На интервюто той има 83 от 125 точки, а Жулиета Нешкова е завоювала цели 106.

Изглежда, че съмненията са породени от факта, че Жулиета Нешкова е била начална учителка в СУ „Трайко Симеонов“ и по презумция се приема, че няма нужните компетенции и подготовка. Елементарната коректност обаче изисква да кажем, че тя има близо 10 години стаж в школото, преподавала е по психология, етика, право , философия, свят и личност и история.

Историк, психолог и начален учител с  първи клас квалификация и дългосрочна специализация по педагогически мениджмънт. Била е също така зам.-директор и педагогически съветник.

„Исках да опитам нещо ново, подадох си документите, явих се на конкурса и го спечелих! Какво да направя, че съм отличничка от малка? Не съм тук, за да обяснявам, че нямам сестра. Би трябвало, когато човек загуби, да го направи мъжки. Нямам нищо лично към Стефанов. Нека си спомним какво е казал Николай Хайтов: „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш“, заяви за СтрелаБГ Жулиета Нешкова и подчерта, че има много идеи за развитието на школото, като се надява да ги реализира с помощта на чудесния учителски колектив, който е заварила при встъпването си в длъжност.

Тя призна, че наистина не е очаквала подобна организирана съпротива, но бе категорична, че няма да се предаде!

Припомняме, че трудовото правоотношение на Стефан Стефанов бе прекратено още в петък, 29 юни, когато е бил в период на отпуск. Същият ден г-жа Нешкова седна официално на директорското кресло, а приемане-предаването на документацията се осъществи чак днес.

Бившият директор, който и към момента е председател на Общински съвет – Никола Козлево обяви, че е възможно да си потърси правата по съдебен път.

Подобни

Leave a Comment

4 × 4 =