Неонаталогичното отделение в МБАЛ-Шумен получи ново дарение – пулсоксиметър

Нов пулсоксиметър получи днес Неонаталогичното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Уредът, доставен от представител на фирма Медилон, е закупен със средства от кампанията за благотворително събиране на пластмасови капачки в област Шумен. Фондация „Нашите недоносени деца“ събра 2000 лева, но тъй като апаратът струва 2800 лева, фирмата-производител направи отстъпка от цената. Това съобщи за СтрелаБГ координаторът на фондацията за Шумен Емилия Чапкънова.

„Този пулсиксометър ни улеснява в проследяването на жизнените показатели на новородените. С него измерваме сатурация и сърдечна дейност на бебетата, поставени в кувьози. В отделението разполагаме с пет интензивни легла и на всяко от тях имаме подобен апарат“, обясни д-р Севдалина Стойкова, началник на отделението.

Неонаталогичното отделение е получило и ново покривало за кувиоз, с помощта на което се осъществява допълнителен покой на новородените. Артикулът е спечелен от томбола на ежегодната конференция на неонатолозите в страната, която тази година се проведе в Плевен.

На 2-ри октомври стартира новата кампания за събиране на пластмасови капачки в подкрепа на МБАЛ – Шумен. Всеки, който желае да се включи, може да занесе капачки в някои от магазините Булмаг или в централния склад, който се намира в Еврофутбола в кв. Боян Българанов. Организаторите призовават капачките да се носят по възможност в чували, а не в туби.

Подобни

Leave a Comment

five × 4 =